Остров Родос

1
Остров Родос
Това е най-големия от Додеканезките острови на Гърция в Егейско море. Разположен е на 18 километра западно от Турция срещу курорта Мармарис, между континентална Гърция и остров Кипър. Остров Родос има форма на острие на стрела, с обща площ приблизително 1398 кв. км. Населението е около 110 000 души. Град Родос е център на ном Додеканези, който освен остров Родос също включва съседните острови Сими, Тилос, Халки и Кастелоризо (Мегисти). Исторически островът е известен с Родоския колос, едно от Седемте чудеса на света. Средновековният град е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Важни паметници на остров Родос са Акропола в Линдос, Акропола в град Родос, древните градове Ялисос, Камирос, археологическия музей, губернаторския дворец, средновековния град Родос, пощата в град Родос и приюта Света Екатерина, венецианските замъци край Монолитос и край Критиния.
Тук може да видите освен прекрасни плажове с кристално чисто море и дворецът на великия магистър, който помещава прекрасен музей с три изложбени зали, обхващащи в експонати цялата родоска история от Древността до османското завоевание. Можете да посетите и Музея на съвременното гръцко изкуство.
Забранено е да се катерите върху крепостните стени, който очертават контурите на средновековната цитадела, но бихте могли да ги разгледате пешком.
На Родос има три големи антични селища, предшестващи основаването на древния град Родос през 5 в. – акропола при Линдос и възстановения храм на Атина са най-известните.
Рицарските замъци са мрежа от укрепления, построени по крайбрежието със защитна цел от хоспиталиерите. Най-запазен и откриващ най-вълнуваща гледка бива Кастело Критиниас, посещението до него освен това не се заплаща!
Друга забележително биват богато изписаните църкви, съсредоточени в крайните южни части от острова. Препоръчваме ви параклисите към манастира Тари, датирани от период 14-15 в., както и малко по-късната църква „Кимисис” в село Асклипио.