ПЕРГАМОН

Руините на Пергамон древеногръцкия град (Pergamon) са още едно от съкровищата на Древна Елада. Историческият Пергамон е разположен на висок хълм в северна посока от река Бакърчай. Днес тази територия не е част от Гърция, а е в рамките на Турция. Съвсем близо от интересните руини на Пергамон се намира и град Бергама, който е един от най-известните градове на Античния свят Пергамон остава завинаги в историята като столицата на древногръцкото кралство Пергамон . Древният град е разположен в района Мизия, като Егейско море е само на 26 километра от тук.
Невроятният комплекс на Пергамон пази останките на светилището на Атина, Траян и Асклепий, руините на няколко кралски дворци на Елинските царе. В Пергамон може да се види и храма на Дионис, както и добре запазили се останки от римски бани, наричани терми. В Пергамон е още и светилището на Хера. В района на древногръцкия град има и един минерален извор, чиито води са прочути с целевните си свойства. В Пергамон днес туристите могат да видят и мраморните храмове на Деметра.
Друга историческа забележителност в Пергамон представляват руините на огромния античен театър. Няма как да не споменем знаменитата Бергамска библиотека , която се счита за една от съперниците на Александрийската. Има твърдения, които гласят, че Марк Антоний е подарил на красивата Клеопатра като сватбен подарък библиотеката на Пергамон . Тя съдържала около 200 000 книги и пергаментови свитъци. В последствие тези безценни ръкописи изгоряли при опожаряването на Египет. Над руините на библиотеката, обособен в тераса се намира храмът на император Траян.
Забележителна част от комплекса на Пергамон е Асклепион, която се счита за първата болница в човешката история. Нейн основател е Асклепий. В тази част на импозантния древноегипетски град Асклепий и неговите помощници са прилагали лечение със змийска отрова. Именно от този факт знакът на днешната фармация също съдържа виеща се змия. До този най-знаменит в Пергамон храм води древен свещен път, който някога е бил заобиколен от импозантни колони.
Близо до храма на Траян е разположен античният театър, който има внушителната бройка от 3500 места. Непосредствено до него пък е ситуиран Храмът на Дионисий. Останките от мраморния олтар на Зевс са особено атрактивни. В подножието на хълма на Пергамон , точно където текат водите на река Каик, могат да се видят стените на т.нар. Червената базилика.
Историята на Пергамон започва от разпадането на Персийското царство. След смъртта на Александър Македонски, Лизимах, един от пълководците му, получил западната част на Анадола. Той харесал за място за съхраняване на безмерните си богатства непристъпната скала, където след това започва да се изгражда античният град Пергамон . В малко по-късен етап Пергамон станал резиденция на християнските епископи.
Византийците използвали плочи с релефи от гръцките и римски сгради, за да издигнат градските укрепления на Пергамон. През 716 година историческият Пергамон е завладян от арабските нашественици, след което, в първата половина на 14 век е завладян от турските конници. От 1900 година на хълма на Пергамон започват археологически разкопки.