Памуккале, Хиераполис, Храмът на Аполон

ПАМУККАЛЕ
Памуккале (Pamukkale) или „замъка на памука“ (превод от турски) е природна забележителност в югозападна Турция, в провинцията Денизли. На върхът на Памуккале се намира древния град Йераполис, като и двете са в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Благодарение на тектонични движения в падината на река Мендерес се създават множество земетресения. В следствие от тях се получават множество минерални извори. В тези извори се съдържало голямо количество варовик и така се е образувал Памуккале. Той прилича на замръзнал водопад. Изключително красиво място. Клеопатра е посещавала това място и ако искате можете да се потопите в нейния извор - извора на Клеопатра. Преди да влязат в списъка на ЮНЕСКО в Хиераполис са били построявани хотели, като част от града е бил разрушен. Автомобили и мотори били карани там, хората се къпели в изворите и се разхождали с обувки като малко по малко отнемали красотата на мястото. След влизането им в защитения списък хотелите са намалени до минимум, с колите се стига до определено място, а разходки се правят само ако сте боси, за да не се замърсява мястото. В някои от изворите можете да намерите и попови лъжички.
Асфалтов път от град Денизли, минаващ през гъста гора, води направо към Памуккале. Изведнъж пред погледа, подобно на пухкави облаци, се възправят белоснежни скални грамади - като в приказките. В причудливо образувалите се каменни чаши по върховете им сияят малки кладенчета, а водата от тях се стича грациозно по скалните стъпала като шампанско. Контрастиращи на искрящото бяло, изумрудено-зелените долини, простиращи се в подножието на каменните изваяния, създават още по-феерична атмосфера.
Горещите извори на Памуккале извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол, Турция. Водата с температура 35 градуса излиза, клокочейки изпод земята, и в изумителни каскади се спуска надолу по поредица от около сто тераси. Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. Повечето имат ослепително бял цвят, но някои са жълтеникави или кафяви. За съжаление, замърсяването на околната среда се отразява върху свежестта на цветовете. С течение на времето скалите са все повече и повече от натрупания под въздействието на течащата 35-градусова вода варовик.Изворите на Памуккале са изключително лечебни - историята е запазила свидетелства, че много императори (а днес и много известни личности) посещавали този район, за да лекуват с целебните води нарушения на сърдечно-съдовата дейност, хипертонии, нервни болести, ревматизъм, кожни заболявания, рахит, паралич и заболявания на стомашно-чревния тракт.
Известна е и легендата за една девойка, която проклела съдбата за това, че не се е родила красива, и се хвърлила от скалите на Памуккале. Но като паднала във водата, тя тутакси била спасена от млад ловец, син на покровителя на Денизли, който се влюбил в нея от пръв поглед и я взел за жена. Целебните води на Памуккале били преобразили лицето на момичето и от грозно патенце тя се превърнала в красив лебед.
ХИЕРАПОЛИС
В непосредствена близост до Памуккале се намира древния град Хиераполис, който е с огромно историческо значение. Останките от различни исторически периоди и култури го превръщат във важен археологичекски център.
Най-забележителните останки от сгради в него са Театъра, Храма на Аполон, Римските бани, Некропола и различни саркофази.
Смята се, че основателят на древния град Хиераполис е бил крал Бергама Еуменес II. В разцвета на елинистичния му период градът се превръща в един от важните културни центрове, но по-късно попада във владенията на Римската империя. През 17 година от новата ера, в епохата на Тиберий, и в 69 от новата ера, в епохата на Нерон, Хиераполис бил разтърсен от две огромни земетресения, които буквално го изтрили от лицето на земята, след което той отново бил възроден.
Блестящият културен и икономически разцвет на града през столетията достигнал своя връх по византийско време, когато селището било провъзгласено от Константин Велики за столица на областта Фригия.
Днес археологическите разкопки разкриват много от тайните на античния Хиераполис - храмът на Аполон и театърът не престават да очароват туристите.
Най-почитаният бог в Хиераполис бил Аполон. Храмът му бил построен през III в. от н. е. върху пещера, пълна с отровния газ плутоний (наречен на името на бог Плутон). В миналото пещерата била място за изпитание на монасите, които идвали тук, вземайки със себе си животни, които умирали, а божиите наместници, едва дишайки, оставали живи, до­казвайки своето превъзходство над останалите смъртни.
Развалините в южната част на града, които днес функционират като музей, в миналото са представлявали къпални. В басейна с лековита минерална вода, в който се е къпела и самата Клеопатра, днес плават останки от древния Хиераполис - невероятна атракция за туристите.