Далян-Каунос

Далян
Далян (на турски: Dalyan) е град и курорт, намиращ се между градовете Мармарис и Фетхие на югозападния бряг на Турция в околия Ортаджа, вилает Мугла. По данни от 2000 г. населението му наброява 4 848 души.
Курортът придобива международна известност през 1986 г., когато предприемачи искат да построят луксозен хотел на близкия плаж, който е място за размножаване на застрашения от изчезване вид морски костенурки карета. Проектът предизвиква широко международно обсъждане, по-късно е спрян и днес плажът е защитена зона.
Животът в Далян е свързан с река Далян, която тече покрай града. Лодки, плаващи нагоре и надолу по течението на реката, навигиращи през лабиринт от тръстика, е предпочитаният транспорт до всички околни места. Ще имате възможност да се изкъете на калните бани или да поплувате в езерото
Каунос
Каунос е древен град, разположен близо до модерния турски град Далян. Целият град е изграден върху скалисти хълмове, заобиколени от мочурища и блата. Трудно достъпно място и място с много труден живот.
От лодка, приближаваща към местността се разкрива необичайна гледка – удивителни акрополи, издълбани в скалите изникват над тръстиките. Гробниците се намират близо до бившата граница с Ликия и са построени по подобие на ликийските.
Древните жители на Каунос живеели в дървени къщи, но дълбаели гробниците си в скалите, така създавали своята вечност. Такива са малките гробници, видими от водата, те са и най-стари от всички. По-големите скални форми са създадени на по-късен етап и много от тях са помещавали храмове. За съжаление акрополите са опустошавани години наред от крадци, търсещи ценности.
Все още има следи от древното пристанище на Каунос. Добре укрепено със здрави зидове, които по-късно използвали и достроявали римляните. През 1 век са построени малък храм в близост до голям пищен фонтан. Днес тази част на пристанището се реставрира.
Каунос се смята за свещено място. В миналото там са се издигали кръглите храмове – толос, обградени с големи дорийски колони. По-късно римляните построили свои храмове, докарали зелен мрамор от Евбея и гранит от Египет.